Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec EU na obzoru? Vrcholní politici mají strach z Le Penové

Marine Le Penová v Praze | autor: Facebookový profil političky
Marine Le Penová v Praze | autor: Facebookový profil političky
Foto: Facebook

Berlín -  Vítězství krajně pravicové kandidátky Marine Le Penové ve druhém kole francouzské prezidentské volby, které se uskuteční 7. května, by znamenalo konec Evropské unie v její stávající podobě, varuje německý ministr pro evropské záležitosti. Jeho slova cituje server The Independent.

V prvním kole zvítězil centristický kandidát Emmanuel Macron s 23,75 procenty hlasů, pro druhou Marine Le Penovou hlasovalo 21,53 procent zúčastněných voličů.

Dosavadní průzkumy ukazují, že druhé kolo by vyhrál Macron, a to se zhruba 60 procenty hlasů. Le Penová se proto snaží získat voliče poražených kandidátů. Už se obrátila i na stoupence levicového radikála Jeana-Luka Mélenchona, který obdržel v prvním kole přes 19 procent hlasů.

Podle mnoha hlasů bude blížící se hlasování také rozhodováním o dalším osudu Francie jako člena EU, i o budoucnosti EU jako takové. Le Penová se netají tím, že pokud vyhraje, má v plánu uspořádat referendum o odchodu z bloku.

Na otázku, zda by vítězství Le Penové znamenalo konec Evropské unie, německý ministr pro Evropu Michael Roth agentuře Reuters řekl: „Bylo by to konec Evropské unie, jak ji známe. Nechci spekulovat, ale samozřejmě to bude mít obrovské důsledky pro sjednocenou Evropy. Byl by to jasný signál, že věci nemohou pokračovat tak, jak jsou.“

Macron je na rozdíl od Le Penové zastáncem užší evropské integrace, i když se ve čtvrtečním rozhovoru pro média snažil se prezentovat tvrdý postoj k zemím, které podle něj nehrají podle pravidel. „Jsem rád, že Macron je na prvním místě a má dobrou šanci vyhrát volby,“ přiznává Roth.

Témata:  Marine Le Pen EU Německo

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy