Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spolupracují záchranáři s převaděči? Italské úřady nic nezjistily

Italské námořnictvo zachraňuje uprchlíky
Italské námořnictvo zachraňuje uprchlíky
Foto: Amnesty International

Řím - V Itálii pokračuje polemika kolem role záchranářů poté, co sicilský prokurátor, Carmelo Zuccaro, obvinil některé z nich, že pomáhají v nezákonné aktivitě pašerákům migrantů přes Středozemní moře. Tamní úřady však prý nezjistily, že by záchranáři spolupracovali s převaděči lidí při záchranných operacích.

Sicilský prokurátor Francesco Paolo Giordano uvedl, že nevládní organizace vedoucí záchranné operace nejsou příliš ochotné s italskými úřady spolupracovat, což ale přisoudil „ideologické nevraživosti". Zdůraznil však, že nikdy nekladou překážky státním orgánům v přístupu k zachráněným běžencům a přistěhovalcům, pokud je například chtějí vyslýchat.

Jeho kolega Zuccaro vede od února útvar, který vyšetřuje podezření, že převáděči si nevládní organizace platí. Zuccaro naposledy ve čtvrtek řekl, že někteří záchranáři mohou přímo od pašeráků dostávat finanční odměnu. Činnost záchranářů ale kritizuje také evropská pohraniční agentura Frontex, podle níž libyjským pašerákům migrantů jejich nezákonné aktivity přinejmenším usnadňují.

Velitel operace EU zaměřené proti převáděčům Enrico Credendino před měsícem prohlásil, že nevládní organizace jsou pro migranty „zvacím" faktorem. Jejich lodě prý dnes čekají na uprchlíky plavící se na chatrných člunech jen těsně za hranicemi libyjských vod.

Organizace jako je Save the Children, Proactiva Open Arms a SOS Mediterranée taková obvinění odmítly a zdůraznily, že jejich jediným cílem je záchrana lidských životů.

Témata:  Itálie uprchlíci neziskovky

Související

Aktuálně se děje

25. července 2024 17:00

Šéfka EK vyzvala státy, aby nominovaly na eurokomisaře i ženy. Česko navrhlo jen Síkelu

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová ve čtvrtek zaslala české vládě dopis, v němž opět vyzvala, aby státy nominovaly na eurokomisaře jak muže, tak i ženu. Uvedl to úřad vlády na sociální síti X

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy