reklama

Telefonický rozhovor byl první po dubnovém raketovém útoku americké armády na syrskou leteckou základnu, který vyvolal tvrdou kritiku Moskvy. Státníci spolu hovořili o koordinaci boje s terorismem, o situaci na Korejském poloostrově a o Sýrii.

Oba se vyslovili pro uspořádání první vzájemné schůzky v červnu v Hamburku. Bílý dům označil jednání státníků za „velmi dobré".

„Vladimir Putin a Donald Trump se vyslovili pro pokračování telefonických kontaktů a rovněž podpořili uspořádání osobní schůzky v souvislosti se summitem skupiny G20, který se uskuteční 7. a 8. června v Hamburku. Telefonický rozhovor byl věcný a konstruktivní," informoval Kreml.

Prezidenti hovořili rovněž o významu „koordinace akcí Ruska a USA v boji s terorismem v kontextu syrské krize", citovala ze zprávy Kremlu agentura TASS. Moskva a Washington budou aktivizovat dialog svých ministerstev zahraničí v zájmu pevnějšího příměří na syrském bojišti.

Bílý dům pak uvedl, že se Trump a Putin shodli, že „všechny strany (syrského konfliktu) musejí udělat vše pro to, aby se násilí zastavilo". Projednali možnost vytvoření takzvaných bezpečných zón v Sýrii, které by měly napomoci dosažení pevného míru.

Ruský prezident podle TASS svého amerického kolegu vyzval "ke zdrženlivosti a ke snížení úrovně napětí na Korejském poloostrově". Oba státníci se dohodli na spolupráci s cílem urovnat severokorejský problém "diplomaticky a komplexně".