Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Kyjevě začal proces s nepřítomným Janukovyčem. Exprezident je obviněn z vlastizrady

Viktor Janukovyč, ukrajinský prezident
Viktor Janukovyč, ukrajinský prezident
Foto: Rt.com

Kyjev - V Kyjevě dnes začal soud se svrženým prezidentem Viktorem Janukovyčem, který je obviněn z vlastizrady, pokusu o narušení územní celistvosti a ze spoluviny na agresivní válce. Proces byl krátce po zahájení odročen na 18. května.

Soud se odehrává v nepřítomnosti obžalovaného, který po svém svržení v únoru 2014 uprchl do Ruska. Za vlastizradu hrozí až na 15 let, za pokusu o narušení územní celistvosti až 12 let a za spoluvinu na agresivní válce až 15 let vězení. 

Exprezidenta zastupují advokáti, kteří si již stěžovali na údajné vměšování generálního prokurátora do "politického procesu", než soud odročil další jednání o 14 dnů. Soud souhlasil s tím, že exprezident bude vyslechnut prostřednictvím videokonference 18. května.

Před budovou soudu se desítka demonstrantů dožadovala exprezidentova potrestání. "Tento proces je nejen o občanu Janukovyčovi, ale i o jeho kremelských pánech, kteří využili jako záminku dokument s Janukovyčovým podpisem k tomu, aby okupovali ukrajinský Krym a krví zalili ukrajinský Donbas, když se snažili srazit naši zemi na kolena," prohlásil v předvečer procesu generální prokurátor Jurij Lucenko.

Při střetech policistů s demonstranty v Kyjevě v předvečer Janukovyčova pádu zahynula stovka lidí.

Témata:  Viktor Janukovyč Ukrajina Ukrajinská krize

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy