Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zastavte výrobu člunů, používají je převáděči, apeluje na Čínu Brusel

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Peking - Evropský komisař pro migraci Dimitris Avramopulos dnes jednal v Pekingu. Požádala Čínu, aby pomohla zastavit obchod s nafukovacími čluny, které používají převáděči ve Středozemním moři.

V roce 2015 požádalo o azyl v bohatých evropských zemích přes milion lidí. Od počátku roku dorazilo k italským břehům zhruba 37.000 migrantů. Tisícovka dalších podle agentury AFP cestou utonula.

Převáděči čím dál častěji používají nafukovací čluny a ty bývají přetížené. V roce 2016 zajistila italská pobřežní stráž přes tisíc člunů. Na každý z nich připadlo v průměru 122 pasažérů.

Čluny se vyrábějí na neurčeném místě v Číně. "Gumové čluny, které ve Středozemním moři používají sítě převáděčů, se vyrábějí kdesi v Číně a poté se vyvážejí do asijských zemí," uvedl Avramopulos, který se v Pekingu setkal s čínským ministrem veřejné bezpečnosti Kuo Šeng-kchunem.

"Požádal jsem tedy o podporu a spolupráci čínské úřady, aby pomohly výrobu člunů vystopovat a zastavit... V rukou bezohledných převáděčů se stávají velmi nebezpečným nástrojem," dodal eurokomisař.

Témata:  uprchlíci EU Čína

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 12:34

Macron varuje před Ruskem: Dnešní Evropa je smrtelná. Může zemřít

Evropa by podle francouzského prezidenta mohla "zemřít", pokud si nevybuduje robustní obranu čelící ruské agresi na Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy