Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Byl zadržený německý voják součástí skupiny radikálů? Vyšetřování zatím nic neukázalo

Bundeswehr, ilustrační fotografie
Bundeswehr, ilustrační fotografie
Foto: Bundeswehr

Berlín - Zatím není jasné, zda byl německý voják Franco A. součástí širší skupiny pravicových radikálů. Muž je podezřelý z plánování teroristického útoku, který pak chtěl svalit na uprchlíky.

Vyšetřování vůči Francovi A. vede nejvyšší státní zastupitelství, zdůraznil dnes generální inspektor německé armády Volker Wieker. Přesto se podle něj také armáda snaží zjistit, mezi jakými vojáky se podezřelý pohyboval. V médiích se hovoří o tom, že kolem sebe mohl mít skupinu až čtyř dalších pravicových radikálů.

Nadporučík Franco A. se na konci roku 2015 nechal v Německu registrovat jako syrský uprchlík, aniž úřady jeho podvod a dvojí život odhalily. Nelegálně si také opatřil zbraň.

Armáda se kvůli případu stala terčem kritiky i proto, že o radikálně pravicovém smýšlení Franca A. věděla už od roku 2014, a přesto proti němu důsledně nezakročila.

Aby se podobný případ neopakoval, jedná dnes odpoledne v Berlíně se stovkou vrcholných představitelů armády ministryně obrany Ursula von der Leyenová (CDU). Přestože měl být původně začátek schůzky přístupný novinářům, ministryně nakonec jejich přítomnost odmítla.

Například šéf poslanců koaliční sociální demokracie (SPD) Thomas Oppermann uvedl, že von der Leyenová zatím vyprodukovala jen pěkné obrázky, ale nevyřešila jediný problém bundeswehru. Opoziční strany Zelených a Levice požadují, aby ministryně celou kauzu podrobně vysvětlila ve výboru Spolkového sněmu pro obranu.

Témata:  Německá armáda Německo Ursula von der Leyen

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 11:50

WHO hovoří o globální pandemii. Obává se šíření ptačí chřipky

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyjádřila znepokojení nad šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy