Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Macron před volbami zvýšil náskok před Le Penovou

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: Facebook

Paříž - Středeční debata finalistů na post francouzského prezidenta připomínala pěstní souboj a mnoho argumentů nezaznělo. Přesto pomohla centristovi Emmanuelu Macronovi, ukazují průzkumy. Druhé kolo voleb se uskuteční již tuto neděli.

Z průzkumu společnosti Elabe pro televizi BMF TV a list L´Express vyplývá, že někdejšího ministra hospodářství hodlá volit 62 procent lidí, zatímco jeho rivalku Marine Le Penovou 38 procent.

Dotazování proběhlo po středeční debatě, v níž většina diváků označila za vítěze právě proevropského politika, jemuž chce dát hlas výrazně větší procento z těch, kteří v prvním kole volili silné poražené kandidáty Jeana-Luca Mélenchona a Françoise Fillona.

V předchozím průzkumu Elabe se pro Macrona vyslovilo 59 procent lidí a nacionalistce chtělo dát hlas 41 procent. V prvním kole voleb předminulou neděli dostal Macron 24 procent hlasů a Le Penová 21,3 procenta.

Nadcházející souboj podle průzkumu společnosti Odoxa hodlají svým hlasováním v neděli ovlivnit tři čtvrtiny Francouzů. Taková účast by byla druhá nejnižší ve druhém kole prezidentských voleb od roku 1965.

Někteří voliči se nemohou rozhodnout pro žádného ze dvou nesystémových kandidátů, kteří vyřadili politiky tradičních stran. Celkem 69 procent z lidí, kteří nehodlají v neděli volit, tak učiní právě z tohoto důvodu.

Témata:  Marine Le Pen Francie Emmanuel Macron volby ve Francii 1

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy