Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Makedonie se bojí útoků. Přišlo do ní z Kosova 800 ozbrojenců

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Bělehrad - Do Makedonie v poslední době přešlo z Kosova kolem osmi stovek bývalých albánských povstalců Kosovské osvobozenecké armády (UÇK). Tvrdí to srbský list Večernje novosti.

Makedonie je měsíce ve vážné politické krizi kvůli účasti stran albánské menšiny v budoucí vládní koalici a údajně hrozícímu rozpadu země.

Podle informací srbského deníku "albánští extremisté" vyzbrojení automatickými zbraněmi do Makedonie přišli nadvakrát. Na její území se přesouvali ve skupinách a přenášeli s sebou zbraně a další materiál. Naposledy srbské zpravodajské služby zaznamenaly takovýto pohyb "extremistů" před půldruhým měsícem. Makedonské úřady na to byly upozorněny, ale nic nepodnikly, dodal deník.

Večernje novosti s odvoláním na své zdroje rovněž tvrdí, že je "prakticky připraven stejný scénář, jako když byla připravována ohniska v jihosrbské oblasti a zbraně byly převáženy z Albánie do Kosova na povozech a koních".

Ozbrojené útoky albánských separatistů, kteří vytvořili UÇK, koncem 90. let a zásah srbské policie a armády proti nim, jenž se zvrhl v brutální etnickou čistku, skončily operací NATO. Poté přešlo Kosovo pod mezinárodní správu. V roce 2008 vyhlásili kosovští Albánci nezávislost, kterou uznala část mezinárodního společenství, ale Bělehrad ji rozhodně odmítá.

Témata:  Makedonie terorismus Islám Islámský stát

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy