Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Erdogan chystá nový pokus dostat od USA Gülena

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Ankara - Turecká vláda se po zmařeném pokusu o převrat znovu chystá přimět USA k vydání duchovního Fethullaha Gülena, kterého Ankara označuje za hlavního strůjce loňského puče.

Prezident Recep Tayyip Erdogan o to chce při nadcházející návštěvě Washingtonu požádat šéfa Bílého domu Donalda Trumpa.

Agentura Anadolu dnes napsala, že turecký ministr spravedlnosti Bekir Bodzag se v pondělí ve Washingtonu setká se svým americkým kolegou Jeffem Sessionsem. Při této příležitosti mu hodlá předat "nové důkazy" o tom, že Gülen v loňském červencovém puči "skutečně" má prsty.

Agentura DPA v této souvislosti poznamenala, že západní státy o těchto obviněních Gülena, který žije ve Spojených státech v exilu, doposud nejsou příliš přesvědčené.

Erdogan má být v USA na návštěvě od 15. do 17. května a poprvé se má setkat s novým americkým prezidentem Trumpem. Míní ho přitom o požádat o extradici Gülena. Za Trumpova předchůdce Baracka Obamy zůstaly tyto jeho žádosti nevyslyšené.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Turecko Fethullah Gülen vojenský převrat v Turecku

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy