Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Macron ve volbách jasně vítězí, Le Penová přiznala prohru

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: Facebook

Paříž - Francouzské prezidentské volby jasně vyhrál centristický kandidát Emmanuel Macron, který v dnešním druhém kole porazil krajně pravicovou političku Marine Le Penovou.

Shodují se na tom odhady zveřejněné francouzskými médii, podle nichž získal Macron okolo 65 procent hlasů. Podle společnosti Ipsos získal zastánce užší evropské integrace 65,1 procenta, zatímco politička slibující Francouzům odchod z eurozóny a konec volného pohybu osob 34,9 procenta.

Agentura Kantor Sofres Macronovi přisoudila 65,5 procenta a jeho soupeřce 34,5. Agentura AFP citovala další průzkumy, podle nichž dostal Macron až 66,1 procenta hlasů. Le Penová podle AFP již svému soupeři telefonicky gratulovala a uznala porážku.

Před pár lety ho nikdo neznal a dnes se bývalý bankéř Emmanuel Macron (39) podle odhadů volebních výsledků stane nejmladším francouzským prezidentem v historii země. Působí téměř dokonale - je bohatý, krásný, inteligentní, vystudoval nejlepší vysokou školu ve Francii a má za sebou skvělou kariéru.

Reprezentuje vše potřebné - nového ducha, energii, modernost, opuštění zastaralých metod. A také kompromis mezi pravicí a levicí. Jediné, co mu schází, jsou politické zkušenosti.

Do popředí se Macron dostal teprve jako ministr hospodářství ve vládě Françoise Hollandea, z níž vloni v srpnu odešel, a s nově založeným hnutím Vpřed! (En Marche!) zahájil své vítězné tažení.

Témata:  Emmanuel Macron Francie volby ve Francii 1 Marine Le Pen

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.