Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU slaví. Politici gratulují Macronovi k výhře

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: Facebook

Brusel - Jen několik minut potřebovali dnes vrcholní představitelé Evropské unie, aby pogratulovali Emmanuelu Macronovi k vítězství ve druhém kole francouzských prezidentských voleb.

Politik s proevropským programem v něm podle prvních odhadů jednoznačným způsobem porazil nacinalistickou kandidátku Marine Le Penovou. Francouzi si vybrali evropskou budoucnost, napsal Macronovi předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

"Společně za silnější a spravedlivější Evropu," napsal Juncker Macronovi. V dopise mu gratuluje jménem celé Evropské komise a v textu zdůraznil přesvědčení, že Francie pod Macronovým vedením přispěje k debatám o silné a progresivní Evropě, která brání své občany a dává jim jistoty.

"Gratuluji francouzskému lidu, že si vybral volnost, rovnost a bratrství nad tyranií 'fake news'," uvedl na twitteru předseda Evropské rady Donald Tusk. Připomněl tak fenomén nepřesných či lživých zpráv, především na sociálních sítích, kterými se v současnosti musí politici v předvolebních kampaních potýkat.

Ještě před Junckerem a Tuskem zveřejnil na twitteru svou gratulaci předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani. Francie si podle něj vybrala budoucnost v srdci Evropy. Macrona Tajani pozval, aby oslovil plénum Evropského parlamentu.

Vítězi prezidentských voleb ve Francii Emmanuelu Macronovi srdečně blahopřál mezi prvními současný prezident François Hollande, který jej podpořil již v předvolební kampani. Během dnešního hlasování dopoledne vzkázal voličům, aby při hlasování neudělali chybu.

Podle médií zbývá Hollandeovi pro předání funkce už pouhý týden. Jeho mandát vyprší 14. května.

Témata:  EU Francie Jean-Claude Juncker Donald Tusk Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy