Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Macron po volbách: Francie otevírá novou kapitolu dějin

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: Facebook

Paříž - Francie otevírá novou kapitolu svých dějin, která bude ve znamení naděje a důvěry. Prohlásil to dnes v prvním povolebním komentáři Emmanuel Macron, budoucí prezident Francie.

"Dnes večer se otevírá nová kapitola naší dlouhé historie. Chtěl bych, abychom v ní znovu našli naději a důvěru," prohlásil devětatřicetiletý centristický politik, který podle odhadů získal hlasy přibližně 65 procent voličů.

Slíbil více solidarity se sociálně slabšími a označil za svůj stěžejní úkol vrátit více morálky do politiky.

"Vím o roztržkách v našem národě, které vedly některé k radikální volbě. Vím o hněvu, pochybnostech, úzkostech, které někteří vyjádřili. Je mou povinností vás vyslechnout a bojovat proti všem formám nerovnosti, zajistit vaši bezpečnost a zaručit jednotu národa," upozornil Macron.

O náladách francouzských voličů vypovídá i fakt, že podle odhadů bylo dnes do uren vhozeno 4,2 milionu neplatných hlasů. To je asi devět procent zapsaných voličů, což je rekord.

"Budu bránit Francii, její životně důležité zájmy, její image. Beru to před vámi jako závazek. Budu bránit Evropu, je to naše civilizace, která je v sázce, náš způsob žít svobodně. Budu usilovat o posílení vazeb mezi Evropou a jejími občany," zdůraznil Macron.

Témata:  Emmanuel Macron volby ve Francii 1 Francie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy