reklama

Ze 47 miliónů registrovaných voličů se 25,38 procent k hlasovacím urnám nedostavilo. Podle agentury Reuters jde o téměř rekordní neúčast. Rekordních 11,5 procent odevzdaných hlasů bylo buď prázdných nebo poškozených.

Macron, který byl ve svých 39 letech zvolen do čela Francie, se stane nejmladším prezidentem této země. Podle francouzského serveru Libération bude i nejmladším prezidentem na světě.

Macronovi již k vítězství blahopřáli světoví lídři jako německá kancléřka Angela Merkelová, britská premiérka Theresa Mayová a americký prezident Donald Trump.

Macron se dostal do popředí od roku 2014 jako ministr hospodářství ve vládě Françoise Hollandea, z níž vloni v srpnu odešel, a s nově založeným hnutím Vpřed! (En Marche!) zahájil své vítězné tažení.

Za svého působení ve vládě se proslavil ochranářským zákonem, namířeným proti levnější pracovní síle ze střední a východní Evropy. V úřadu ministra ale současně kritizoval francouzský sociální model.

Macron se narodil 21. prosince 1977 v Amiens, studoval filozofii na pařížské univerzitě Nanterre a v roce 2004 absolvoval prestižní Národní školu pro správní úředníky (ENA). Začal pracovat jako investiční bankéř v bance Rothschild & Cie. V letech 2006 - 2009 byl členem Socialistické strany (PS).