Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Macron bude jmenován francouzským prezidentem v neděli

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: Facebook

Paříž - Nově zvolený francouzský prezident Emmanuel Macron bude formálně uveden do úřadu v neděli 14. května. Oznámil to dnes v Paříži odstupující prezident François Hollande.

Macron se tak úřadu ujme týden po vítězství v prezidentských volbách, v nichž ziskem dvou třetin odevzdaných hlasů porazil svou soupeřku Marine Le Penovou.

Devětatřicetiletý Macron, bývalý ministr hospodářství v Hollandeově socialistické vládě, převezme funkci na slavnostním ceremoniálu v Elysejském paláci jako osmý a nejmladší prezident Francie v éře páté republiky.

Konečné výsledky francouzských prezidentských voleb potvrdily jasné vítězství liberála Emmanuela Macrona. Po sečtení všech platných hlasů jich tento bývalý ministr hospodářství získal 66,1 procenta, vyplývá z informací ministerstva vnitra. Krajně pravicovou političku Marine Le Penovou, která porážku uznala už krátce po skončení hlasování, podpořilo 33,9 procenta voličů.

Ze zhruba 47 milionů registrovaných voličů se 25,38 procenta k hlasovacím urnám nedostavilo. Podle agentury Reuters jde o téměř rekordní neúčast. Rekordních 11,5 procenta odevzdaných hlasů bylo buď prázdných nebo poškozených.

Macron se dnes sešel u hrobu neznámého vojína v Paříži s dosluhující hlavou státu Françoisem Hollandem. U příležitosti oslav 72. výročí konce druhé světové války společně položili květiny na pamětní desku a zapálili věčný oheň, připomínající miliony padlých ve válkách. Akt je označován za symbolické zahájení předávání funkce, které bude formálně završeno o víkendu, kdy Hollandeovi skončí pětiletý mandát.

Témata:  Emmanuel Macron Francie volby ve Francii 1

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 15:27

Scholz varoval Netanjahua před eskalací situace v regionu

Německý kancléř Olaf Scholz opětovně varoval v neděli v telefonickém rozhovoru izraelského premiéra Benjamina Netanjahua před eskalací situace na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy