Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sýrie údajně bude dodržovat klid zbraní dohodnutý v Astaně

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - Sýrie bude dodržovat klid zbraní, který platí od 6. května na základě dohody Ruska, Íránu a Turecka uzavřené v kazašské Astaně.

Během tiskové konference to dnes prohlásil syrský ministr zahraničí Valíd Mualim. Uvedl však, že je předčasné hovořit o tom, zda je dohoda úspěšná. Ministr podle agentury AP také řekl, že v Sýrii nebudou dohlížet žádné mezinárodní síly pod vedením OSN.

Dohoda z Astany podle ministra hovoří o rozmístění "vojenské policie" v pozorovatelských střediscích v takzvaných zónách snižování napětí, Mualim však neupřesnil, kdo ji bude tvořit. Podle AP patrně mínil ruské pozorovatele, kteří už v Sýrii jsou.

Mualim také zdůraznil, že dohoda bude platit tak dlouho, dokud ji bude dodržovat i povstalecká strana. Povstalci zapojení do tohoto procesu podle něj musejí pomoci vyčistit oblasti, které kontrolují, od džihádistických frakcí včetně bývalé fronty An-Nusra.

Syrský ministr zahraničí se vyjádřil i k tomu, co označil za "zřejmou změnu postoje americké vlády vůči Sýrii". "Zdá se, že Spojené státy, kde se prezident Donald Trump nechal slyšet, že se krize v Sýrii táhne příliš dlouho, patrně dospěly k závěru, že bez dohody s Ruskem se situace nevyřeší," řekl.

Témata:  Sýrie Syrská krize

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy