Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Premiéři Polska a Pobaltí žádají po brexitu jednotnější EU

Sídlo EU
Sídlo EU
Foto: Pixabay

Tallinn - Šéfové vlád Polska a pobaltských států dnes na schůzce v estonské metropoli Tallinnu řešili budoucnost Evropské unie. Shodli se na větší semknutost zemí EU.

Ke spolupráci vyzvali nového francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a kritizovali projekt výstavby plynovodu Nord Stream 2 mezi Německem a Ruskem, uvedla agentura DPA.

"Rozdělení Evropy není odpovědí na problémy, před kterými stojíme," řekla polská premiérka Beata Szydlová. Pro Poláky je podle ní důležité hlavně zachování společného evropského trhu.

Předsedové vlád Polska, Litvy, Lotyšska a Estonska se sešli, aby sjednotili postoj před zahájením rozhovorů o takzvaném brexitu, tedy vystoupení Británie z EU.

Estonský premiér Jüri Ratas, který byl hostitelem schůzky, se vyslovil pro silnější a jednotnější unii. Jeho litevský kolega Saulius Skvernelis zdůraznil, že hlavním zájmem je evropský projekt uchovat a zajistit, aby pokračoval.

Témata:  EU Polsko Brexit Litva Lotyšsko Estonsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy