Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Guvernér Jakarty urazil Korán, půjde do vězení

Korán
Korán
Foto: Pixabay

Jakarta - Kresťanský guvernér Jakarty Basuki Tjahaja Purnama byl shledán vinným z urážky koránu a soud ho poslal na dva roky za mříže. Konzervativní muslimové verdikt oslavují, politik se hodlá odvolat.

Guvernér, který je příslušník menšinového etnika Číňanů, byl sice v dubnových volbách poražen, nicméně úřad má zastávat až do října, poznamenala dnes agentura AFP. Purnama ve druhém kole voleb podlehl někdejšímu ministrovi školství, muslimovi Aniesovi Baswedanovi.

Soudce nařídil, aby byl odsouzený okamžitě uvězněn. "Odvoláme se," stačil pronést guvernér, zatímco dav konzervativních muslimů před budovou soudu oslavoval verdikt skandováním Alláhu akbar!

Prokuratura žádala kvůli údajné urážce koránu pro guvernéra hlavního města dvouletý podmíněný trest, což bylo vnímáno jako relativně mírné.

Purnama během předvolební kampaně obvinil své protivníky, že zneužívají veršů koránu v politickém boji. Muslimští odpůrci křesťanského guvernéra podle něj často citovali verš koránu, který podle některých interpretací zakazuje muslimům žít pod nadvládou nemuslimů. Purnama se později omluvil, nemyslí si ale, že se dopustil rouhání, jak tvrdí prokuratura.

Šokující verdikt podle agentury AP může poškodit pověst Indonésie jako země, v níž se uplatňuje islám v umírněné podobě.

Témata:  Indonésie Koran muslimové Islám

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy