Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Německu zatkli třetího vojáka podezřelého z přípravy útoku

Bundeswehr, ilustrační fotografie
Bundeswehr, ilustrační fotografie
Foto: Bundeswehr

Berlín - Německá policie dnes zatkla už třetího vojáka, kterého podezřívá z přípravy útoků na přední politiky. Na seznamu radikálů byl bývalý spolkový prezident Joachim Gauck nebo ministr spravedlnosti Heiko Maas (SPD).

Maximilian T. (27) útoky chystal s dvojicí již dříve zatčených vojáků Francem A. a Mathiasem F.

"Z dosavadních výsledků vyšetřování vyplývá, že Franco A., Mathias F. a Maximilian T. plánovali útok na vysoce postavené politiky a osoby veřejného života, kteří se z pohledu obviněných angažovali v chybné uprchlické politice," uvedlo nejvyšší státní zastupitelství.

Trojice vojáků s krajně pravicovými postoji podle něj měla seznam možných terčů, které byly rozděleny do několika kategorií.

Útok měl provést nadporučík Franco A., který si kvůli tomu nelegálně opatřil zbraň. Aby posléze mohl atentát svalit na běžence, nechal se už na konci roku 2015 v Německu registrovat jako syrský uprchlík, aniž úřady jeho podvod a dvojí život odhalily.

Skandál kolem Franca A. otřásá německou armádou. Ukázalo se totiž, že nadřízení Franca A. už od roku 2014 věděli o jeho extremistických názorech. Mluvčí ministerstva obrany nedávno uvedl, že v současné době existuje podezření vůči 280 vojákům, že jsou pravicovými extremisty.

Témata:  Německá armáda Německo neonacisté

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy