Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Erdogan znovu otočil? Evropu urážel, teď ale chce pokračovat v jednání o vstupu do EU

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Brusel - Vztahy mezi Tureckem a EU jsou po urážkách ze strany Ankary na bodu mrazu, turecký prezident Recep Tayyip Erdogan chce přesto pokračovat v přístupových jednáních. V Bruselu dnes jedná turecký ministr pro evropské záležitosti Ömer Çelik.

"Naše země, který byla historicky, zeměpisně a kulturně po staletí součástí Evropy, si přeje pokračovat v jednání o vstupu do EU. Považuje to za strategický cíl," napsal Erdogan v dopise zaslaném do Bruselu.

"Naším přáním je povýšit na vyšší úroveň spolupráci v oblasti migrace, hospodářství, energie, celní unie i přístupových jednání," stojí dále v dopise. Za nejkonkrétnější výsledek tohoto přání označuje loňskou dohodu o spolupráci v otázce migrace.

Některé členské země EU vyzývají k ukončení přístupových jednání s Ankarou, jež začala před 12 lety. Kritiku od Bruselu vyvolal tvrdý postup turecké vlády po loňském potlačeném pokusu o převrat a také letošní referendum, jež posílilo prezidentovy pravomoci. Turecko navíc zvažuje obnovu trestu smrti, což je pro unii nepřijatelné. Erdogan také opakovaně přirovnával Evropany k fašistům.

Témata:  EU Recep Tayyip Erdogan Turecko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy