reklama

Německou armádou otřásá skandál vojáků Franca A. a Maximiliana T., kteří podle vyšetřovatelů chystali teroristický útok. O tom, že Franco A. má krajně pravicové postoje, jeho nadřízení věděli už od roku 2014. Von der Leyenová, která je blízkou spojenkyní kancléřky Angely Merkelové, proto navrhuje, aby se přezkoumalo disciplinární řízení uvnitř armády a zlepšilo politické vzdělání vojáků.

Požaduje i rychlejší předávání informací o možných pravicových radikálech uvnitř bundeswehru, jak dnes podle německých médií řekla výboru Spolkového sněmu pro obranu, který se kvůli případu mimořádně sešel.

V neposlední řadě chce přezkoumat způsob, jakým je možné připomínat si nacistický wehrmacht. Na francouzsko-německé základně ve francouzském Illkirchu, kde Franco A. a Maximilian T. sloužili, se totiž našly materiálu připomínající wehrmacht, včetně zbraně s vyrytou svastikou. Mluvčí ministerstva obrany nedávno uvedl, že v současné době existuje podezření vůči 280 vojákům, že jsou pravicovými extremisty. 

Šéf poslanců SPD Thomas Oppermann řekl, že by von der Leyenová měla převzít politickou odpovědnost. Chyby ministryni vyčítá i veřejnost. Průzkum institutu YouGov ukázal, že si 52 dotázaných myslí, že von der Leyenová neudělala dost, aby odstranila problémy ve vedení a postojích bundeswehru. Téměř polovina Němců (45 procent) je přesvědčena o tom, že armáda má zásadní problém s pravicovým extremismem.