Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Expert varuje: Berlín je centrem špionáže jako za studené války

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín - Náměstek regionálního ministra vnitra spolkové země Berlín Torsten Akmann prohlásil, že lze německou metropoli v celoevropském měřítku označit za "pravé centrum špionáže." Situace podle něj připomíná dobu studené války.

"Současná exponovaná pozice Berlína je srovnatelná se situací v metropoli neutrálního Rakouska Vídni z počátku studené války," prohlásil sociálnědemokratický expert ve výboru pro kontrarozvědku.

Souvisí to prý s faktem, že Berlín se po sjednocení Německa v roce 1990 stal sídlem spolkové vlády. Důvodem je i přítomnost více než 150 zahraničních velvyslanectví, z nichž mnohá jsou zapojena do zpravodajské činnosti.

Pozornost cizích rozvědčíků se zaměřuje hlavně na jednotlivá ministerstva. Současně s tím je země vystavena ekonomické a vojenské špionáži. Zahraniční tajné služby také špehují opozičníky, kteří odešli ze svých vlastí do Německa. Týká se to například odpůrců tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, napsala DPA.

Témata:  špionáž Berlín Německo

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy