Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump to dělá moc dobře. Když jsem ho slyšela mluvit, plakala jsem. Severokorejka promluvila o USA a KLDR

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

Londýn – Severokorejský režim je skutečně velmi nebezpečný a je dobře, k němu a ke Kim Čong-unovi zaujímá americký prezident Donald Trump tvrdý postoj. Myslí si to  Hyeonseo Lee (37), jedna z nejznámějších uprchlic ze Severní Koreje.

„Severokorejský režim skutečně může řídit lidi,“ řekla žena americké stanici Fox News. „Myslím si, že jde nejlepší diktátory z celé planety,“ říká Korejka, která po útěku ze Severní Koreje v roce 1997 žila v Číně a která se nakonec dostala do Jižní Koreje a na Západ.

Její kniha „Dívka se sedmi jmény“ odkazuje na přezdívky, které používala během svého útěku, se stala celosvětovým bestsellerem. Žena například mluví o „otroctví“ pod tuhými režimy otce a dědečka současného vůdce KLDR Kim Čong-una. „Dostáváme pouze tolik, abychom neměli dost, takže jsme se automaticky stali otroky režimu,“ popisuje.

Hyeonseo Lee byla svědkem popravy, indoktinace i hladomoru, který zemi zasáhl v 90. letech.  Oficiální údaj, který by vyčísloval počet obětí hladomoru na lidských životech, není znám, odhady nicméně hovoří o 220 000 až 3,5 milionu obětí. „Vzhledem k tomu, kolik lidí zemřelo, museli mnozí pracovat a na vozících se zbavovat těl,“ vzpomíná a dodává, že také byla učena, že USA jsou nepřítel číslo jedna.

„Nemáme slovo Američan ale jen jedno jiné slovo – Američan-bastard,“ říká Hyeonseo Lee, která podle svých slov brečela, kdy poprvé slyšela mluvit nového amerického prezidenta Donalda Trumpa hovořit o KLDR. „Žádný prezident taková slova až dodnes neřekl, i když jsme trpěli už sedm dekád,“ říká.

Podle jejích slov je severokorejský vůdce Kim Čong-un nebezpečný nepřítel, který používá bomby, rakety a represe. Zabití jeho nevlastního bratra v Malajsii je podle ní jen dalším z řady varování. Domnívá se proto, že pokud by chtěl režim nějak zasáhnout proti ní osobně, také by to mohl dokázat.

Přesto se nevzdává svého snu, že jednoho dne tento režim padne a ona se bude moci vrátit domů. „Pevně v to věřím,“ dodává s úsměvem Severokorejka.

Témata:  Kim Un-Čong Severní Korea Donald Trump

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy