Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Juncket navštívil Rumusnko: Vaše členstvív EU přináší mír a stabilitu, tvrdil v parlamentu

Vlajka Rumunska
Vlajka Rumunska
Foto: Pixabay

Bukurešť - Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker dnes při projevu v rumunském parlamentu prohlásil, že členství Rumunska v Evropské unii přineslo evropskému kontinentu mír a stabilitu. Jeho slova cituje agentura Reuters.

Juncker Rumuny označil za odvážný a odhodlaný lid a zdůraznil, že EU nemá druhořadé členy. Díky tomu, že se Rumunsko v roce 2007 stalo členem EU, rozšířily se hranice unie k Černého moři, dodal šéf komise. „V EU nikdy nebyly druhořadé země, či země, které byly ponechány svému osudu," uvedl.

Zároveň ale řekl, že jednotlivé členské státy mohou v evropské integraci postupovat různou rychlostí. Reuters v té souvislosti poznamenala, že vnímání Rumunska mezi státy EU mnohé Rumuny rozčiluje. Země po deseti letech členství stále není v Schengenu a EU dál monitoruje počínání rumunské vlády v boji proti korupci a v justičních reformách.

Podle Junckera si Rumunsko zaslouží být členem Schengenu a mělo by se jím stát co nejdříve. Jeho slova navazovala na projev, který měl rumunský prezident Klaus Iohannis před pár dny k rumunskému parlamentu. V něm zaznělo, že Rumunsko není druhořadým členem EU a vyzval občany země, aby podobné myšlenky nepřijali za vlastní.

Až bude Rumunsko v roce 2019 předsedat EU, nemělo by už podle Junckera být monitorováno skrze mechanismus spolupráce a ověřování (CVM). „Země nemůže předsedat Evropské unii, pokud to bude vzbuzovat dojem, že ji ovládají jiní," řekl Juncker.

Témata:  Jean-Claude Juncker Rumunsko EU

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:22

Senátor: Ukrajina by mohla dostat dalekonosné střely ATACMS za pár dní

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy