Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američané pustí na svobodu člena Al-Káidy, s úřady spolupracoval jako svědek

Al-Káida
Al-Káida
Foto: pinger.pl

Washington - Spojené státy propustí z vězení někdejšího amerického člena teroristického hnutí Al-Káida. Bryant Neal Vinas (34) po svém zadržení v Pákistánu v roce 2008 spolupracuje s úřady jako svědek proti islamistům. Káznici by měl opustit za tři měsíce.

Vinas se narodil v New Yorku, dříve sloužil v americké armádě. V roce 2007 ale odjel do Pákistánu, kde se přidal k Al-Káidě. Ta mu poskytla výcvik se zacházením s výbušninami.

V roce 2008 se Vinas zúčastnil raketového útoku na americkou základnu v Afghánistánu u hranic s Pákistánem. Během svého působení u teroristické organizace pomáhal určovat cíle možných útoků na území Spojených států a sám navrhnul udeřit v příměstské železnici na Long Islandu ve státě New York.

Po svém zadržení se u amerického soudu k vině doznal, soud mu následně s přihlédnutím k jeho spolupráci s vyšetřovateli uložil 8,5 roku vězení.

Prokuratura označuje Vinase za nejvýznamnějšího "spolupracujícího svědka". Například roce 2012 vypovídal v procesu s americkým muslimem narozeným v Bosně Adisem Medunjaninem. Ten za plánování sebevražedného útoku na newyorské metro dostal doživotí.

Témata:  Al-Káida USA terorismus

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy