Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mexická aktivistka pátrala po zmizelých osobách, někdo ji zastřelil

Mexiko, ilustrační foto
Mexiko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Mexico - Miriam Rodríguezová Martínezová zastupovala zhruba 600 rodin, jejichž blízcí zmizeli ve státě Tamaulipas zmítaném násilím drogových gangů. Aktivistku stálo její odhodlání život. Neznámí pachatelé ji zastřelili v noci na čtvrtek před jejím domem ve městě San Fernando.

Její dcera byla unesena a zavražděna v roce 2012. Rodríguezové se podařilo vrahy vypátrat a dostat za mříže.

Následně začala pomáhat dalším stejně postiženým rodinám. Informace, které Rodríguezová poskytovala policii, často vedly k zadržení členů zločineckých gangů. Jeden z nich v březnu uprchl spolu se zhruba třemi desítkami dalších trestanců z věznice, poznamenala agentura DPA. Aktivistka od té doby dostávala výhrůžky smrtí. Podle jejích kolegů policie její žádost o ochranu ignorovala.

"Nedopustíme, aby se smrt Miriam Rodríguezové stala jen dalším číslem ve statistice," uvedl na twitteru guvernér státu Tamaulipas Francisco García Cabeza de Vaca.

Stát Tamaulipas, který leží na hranici s USA, se stal dějištěm několika z nejhorších zločinů novodobých mexických dějin. V roce 2010 tu zřejmě členové drogového kartelu Los Zetas zavraždili 72 migrantů. O rok později tu byl nalezen masový hrob, v němž bylo 193 těl.

Témata:  Mexiko vražda gangy

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy