Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovenská média píší o české krizi: Sobotka to zbabral, Zeman a Babiš nejsou demokratičtí politici

Noviny, ilutrační foto
Noviny, ilutrační foto
Foto: Pixabay

Bratislava - Slovenský Denník N komentuje aktuální dění na české politické scéně. Prezident Miloš Zeman ani ministr financí Andrej Babiš prý nejsou demokratičtí politici. List Sme ne nedomnívá, že by kontroverzní nahrávky nějak zásadně poškodily hnutí ANO u voličů.

Hnutí ANO získalo nálepku strany, která bojuje proti korupci, a důvěrou jejích příznivců neotřesou Babišovy kauzy ani nahrávky rozhovorů s novináři, píše list Sme. Dodal, že Babiš voliče neztratí kvůli těžce pochopitelné kauze korunových dluhopisů, ať mu ji necharismatický Sobotka připomíná, kolikrát chce.

"Babiš si to uvědomuje, a proto vystupuje z pozice síly. Může si to dovolit. Nikoliv proto, že by byl nejlepším politikem současné české politické scény, ale proto, že až příliš velká část voličů zkrátka nevidí jinou možnost," dodal deník Sme.

"Sobotka pokus o Babišovo odvolání zbabral, Zeman se ovšem neovládl a tím, jak chtěl Sobotku co nejvíce ponížit, sám sebe ukázal v pravém světle jako velmi zlomyslného starého muže," napsal Denník N. Dodal, že Zeman se chová jako rozmazlený samovládce, pro kterého neplatí žádná pravidla a který svůj úřad nezastává, ale vlastní, podobně jako Babiš vlastní svou stranu. Podle listu Babiš zase nezvládl aféru kolem uniklých nahrávek, jeho PR mašinerie se zadrhla a ministr poprvé neovládá vytváření vlastního veřejného obrazu.

Slovenský tisk zaznamenal také demonstrace proti Babišovi a Zemanovi. "Od hlasů tisícovek lidí na náměstích k hlasům ve volebních urnách vede cesta předlouhá a klikatá. Pokud by tento český protestní hlas nezazněl, byl by to důvod obávat se o ´zdravý selský rozum´, který jsme bratrům Čechům nejednou záviděli," napsalo Sme.

Témata:  Miloš Zeman Slovensko Andrej Babiš média Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy