reklama

Stavba hotelu Hyatt Regency začala v roce 1978 v obchodním komplexu Crown Center. Jak poznamenal Jason Roe ve svém textu pro internetové stránky kclibrary.org, projekt byl součástí snahy města oživit chátrající čtvrť nedaleko nádraží.

Hotel svou moderní restaurací, výstavní síní, konferenčními prostory a více než 700 pokoji přispěl k luxusní podobě Crown Center. 40 pater vysoký Hyatt Regency představoval až do roku 1986 nejvyšší budovu amerického státu Missouri. Po otevření hotelu v roce 1980 se v něm pravidelně pořádaly taneční zábavy, které vždy dokázaly přilákat tisíce tanečních nadšenců. 

Po pouhém jednom roce ale tragický kolaps lávek zavěšených nad hotelovým atriem navždy poznamenal město Kansas. V momentě, kdy tisíce lidí tančilo do rytmu písně „Satin Doll“, se bez předchozího varování ze stropu uvolnily dvě mohutné konstrukce.

Svědci neštěstí později vypověděli, že bezprostředně po katastrofě zavládlo hluboké ticho. Pak následovaly výkřiky raněných a šokovaných návštěvníků a všeobecná panika. Záchranáři se celou noc snažili vyprostit stovky obětí, jež uvízli pod troskami.

Stavba odporovala tehdejším předpisům

Následné vyšetřování odhalilo vážné konstrukční nedostatky, které způsobilo nedorozumění mezi projektanty z firmy Jack D. Gillum and Associates a stavbaři z Havens Steel. Podle původního návrhu měly na sadě nosných tyčí připevněných ke stropu viset obě lávky, jež se 17. července 1981 zhroutily dolů do atria. Namísto toho byla spodní lávka připevněna nosnými tyčemi k té vrchní. 

Nosné tyče byly k nosníkům na stropu přišroubovány pomocí malých matek a podložek. Když se lávky začaly hroutit, nosníky váhu nevydržely a nosné tyče jimi projely. Vyšetřovatelé nehody poznamenali, že takové stavební řešení odporovalo tehdejším předpisům, ale přesto prošlo všemi kontrolami. Podle amerického úřadu National Bureau of Standards mohla nosná konstrukce sotva unést samotné lávky, natož pak váhu dalších desítek lidí.

Odškodnění ve výši 140 milionů amerických dolarů

Projektanti podepsaní pod návrhem stavby přišli po katastrofě o svá pracovní povolení a stejně tak firma Jack D. Gillum and Associates. Trestné řízení ale nebylo nikdy zahájeno. Místní periodika Kansas City Times a Kansas City Star následně získala novinářskou Pulitzerovu cenu za zpravodajství o katastrofě, jejích následcích a pozdějším vyšetřování. Vlastník hotelu, Crown Center Redevelopment Corp, vyplatil obětem a pozůstalým odškodnění v celkové výši 140 milionů amerických dolarů.

Připomínání této fatální nehody je důležité pro budoucnost, přestože se tisíce lidí, které postihla, na ni snaží zapomenout a udělat krok před. Mnoho dalších chce mít totiž jistotu, že se napříště stavitelé podobných budov z kansaského neštěstí poučí. Podle počtu obětí patří katastrofa v hotelu Hyatt Regency k nejhorším konstrukčním selháním v americké historii.

Matt Campbell ve svém příspěvku pro internetové stránky kansascity.com uvádí, že v listopadu 2015 byl obětem nehody konečně odhalen památník.