Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mučící zařízení v čínských věznicích připomínají středověk, aktivisté marně protestují

Věznice
Věznice
Foto: Pixabay

Peking - Čínské bezpečnostní složky používají k mučení zadržených středověký nástroj - pouta na rukou a na nohou spojená krátkým řetězem. Organizace Human Rights Watch v roce 2015 upozornila na případ, kdy byl jeden muž nucen tento postroj nosit osm let.

Prominentní čínský právník v oblasti lidských práv Li Che-pching měl pouta na rukou, nohou spojená, řetězy celý měsíc. Z vazby byl propuštěn v úterý a jeho manželka Wang Čchiao-ling se o mučení, které zažil během téměř dvou let za mřížemi, dozvídá postupně.

"Pořád musel být skrčený, a to i ve spánku," uvedla Wang s tím, že pouta měl Li nepřetržitě po dobu celého měsíce. Někdy prý musel stát na nohou i patnáct hodin a policie ho bila. "Chtěli, aby se přiznal," dodala pro BBC.

"Vzhledem k tomu, že Čína podepsala Úmluvu proti mučení a jinému krutému, nelidskému či ponižujícímu zacházení nebo trestání by podezření na mučení ze strany policie mělo čínské úřady přimět incidenty vyšetřovat," říká William Nee z Amnesty International.

Letos koncem února podepsali zástupci Austrálie, Kanady, Japonska, Švýcarska, Belgie, Británie, Estonska, Francie, Německa, Švédska a České republiky dopis, v němž žádají čínské úřady o prošetření zpráv o špatném zacházení s vězni a o zrušení držení vězňů v izolaci. Čínské ministerstvo zahraničí dopis označilo za porušení čínského práva na nezávislost soudů.

Český velvyslanec v Číně Bedřich Kopecký, který dokument podepsal se souhlasem Černínského paláce, tak ale učinil bez vědomí českého prezidenta. Miloš Zeman se má dnes odpoledne SELČ zúčastnit recepce na českém velvyslanectví, která se bude konat na jeho počest. Podle Lidových novin přitom může mezi Zemanem a Kopeckým kvůli dopisu panovat napětí.

Témata:  Čína mučení vězňů lidská práva věznice

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy