Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pachatel masivního kyberútoku je zatím neznámý. Zasaženo je 100 zemí

Útok hackera, ilustrační fotografie
Útok hackera, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Londýn - Evropská policejní organizace Europol označila včerejší kyberútok na Británii a další země za bezprecedentní. Londýn zatím netuší, kdo za napadením počítačů stojí. Mezi postiženými bylo na 45 zdravotnických zařízení ve Spojeném království. Virus útočil až v Asii, napadl také Rusko.

"Nejsme schopni říci, kdo je za útokem, vyšetřování pokračuje," řekla britská ministryně vnitra Amber Ruddová s tím, že Londýn není zatím schopen říci, zda je za útokem některá zahraniční vláda.

Počítače napadá vyděračský program, který rozesílá nevyžádané e-maily s pracovními nabídkami, účty, bezpečnostními pokyny a dalšími tématy. Šíří se velmi rychle a může narušit klíčové služby. Virus zablokuje počítačová data a za jejich odblokování požaduje platbu. "Jde o bezprecedentní útok, který je třeba komplexně vyšetřit na mezinárodní úrovni a najít viníky," uvedl dnes v prohlášení Europol. Britské a americké úřady vyzvaly soukromé osoby i organizace, aby pirátům nic neplatili.

Zasaženy jsou nemocnice, školy a univerzity v Asii a desítky tisíc počítačů v Evropě i USA. Agentura Nová Čína uvedla, že v Číně zasažení ohlásily střední školy a univerzity. Zasažení svých institucí bez podrobnější informace potvrdilo Japonsko.

Virus je hlášen dále z Ruska, Španělska, Mexika a také Itálie. Hlavní obětí je podle dosavadních zpráv britská služba NHS, která je s 1,7 milionu zaměstnanců pátým největším zaměstnavatelem na světě. Zasaženy jsou ale i další velké firmy a instituce včetně dodavatelské služby FedEx, ruského ministerstva vnitra nebo francouzské automobily Renault či německých železnic. Ruská softwarová společnost Kaspersky tvrdí, že nejvíc poškozeno je Rusko. Virus tam zasáhl podle ní několik ministerstev i banku Sberbank.

Témata:  hackeři Velká Británie počítačové viry

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy