Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Je Trump agentem Moskvy? Odborník varuje, že ruské sny se začínají naplňovat

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Středeční odvolání ředitele FBI James Comeyho, které proběhlo na pozadí příprav jednání ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, muselo ve Washingtonu i Moskvě vzbudit očekávání, jaký bude další Trumpův krok, soudí Keir Giles v komentáři pro server CNN. Expert na Rusko a ředitel instituce Conflict Studies Research Center tvrdí, že původní ruský optimismus ohledně nových vztahů se Spojenými státy s Trumpem v čele, se nyní jeví jako zcela oprávněný.

Motivace je vedlejší

Trumpovy postoje a kroky po volbách souzněly s mnoha politickými cíly, kterých se Rusko po desetiletí snaží ve vztahu k USA dosáhnout, konstatuje Giles. Řadí mezi ně omezení americké role v zajišťování evropské bezpečnosti, vytvoření post-faktického informačního prostoru a diskreditace nezávislých médií, oslabení amerických tajných služeb a nakládání s Ruskem jako s rovným partnerem Spojených států - s případným výhledem velké dohody dojednané bez souhlasu amerických evropských spojenců.

"Dokonce i sekundární cíle, jako prezentace Ruska coby lepšího přítele islámského světa, než jakým je jeho nesmiřitelný nepřítel, Spojené státy, byly naplněny úvodními Trumpovými exekutivními výnosy," píše odborník. Považuje za zcela přirozené, že toto vřelé schválení ruských cílů mělo vznést otázky ohledně Trumpovy motivace, a to bez ohledu na pozdější podezření, že v jeho podbízení se Kremlu hrají roli jak peníze, tak snaha o kompromis.

Otázka, zda Trump realizuje ruskou politiku vědomě, či nevědomky, byla podle Gilese v daný moment sice důležitá, nicméně ve výsledku irelevantní. Tak jako tak se totiž zdálo, že Rusko je na prahu zisku významných strategických ústupků od USA, vysvětluje expert. Poukazuje, že pak přišel chemický útok v Sýrii a Trumpovo rozhodnutí vyslat prostřednictvím raketového útoku jasnou zprávu, přičemž šlo o první větší náznak, že od prezidenta se nedá  vždy očekávat jednání v ruském zájmu.

Comeyho odvolání nicméně může tento dojem znovu výrazně zvrátit, jelikož v Moskvě museli dospět k závěru, že Trump bude ve vztahu k Rusku nadále méně nepředvídatelný než je na poli domácí politiky, tvrdí odborník. Dodává, že v panující atmosféře podezření Trumpovo odvolání ředitele FBI bude nevyhnutelně považováno za další pokus odvrátit vyšetřování prezidentových vazeb na Rusko.

Přínos nejen pro Rusko

"Je pravdou, že Rusko může kvitovat i prozatímní výsledek - zasetí dalších sporů a zděšení v amerických vládních úřadech, které tvrdě pracují na zamezování ruským nepřátelským akcím vůči Spojeným státům," pokračuje Giles. Domnívá se však, že Kreml může být také zděšen stylem a načasováním Comeyho odvolání, jelikož je ve Washingtonu i v Moskvě vnímáno jako neohrabaný krok naznačující paniku, který pouze přitahuje větší pozornost k šetření Trumpových vztahů s Ruskem.

Expert zdůrazňuje, že Trumpova motivace nemá žádný reálný vliv na konečný důsledek, kterým je další oslabení amerického národně-bezpečnostního aparátu, který již tak poškozuje jeho špatný vztah s prezidentem. "Z Trumpovy nedůvěry a pohrdání vlastními zpravodajskými službami těží všichni američtí protivníci, nejen Rusko," deklaruje Giles. Doplňuje, že prezident tak může Spojeným státům a jejich spojencům napáchat mnoho škod prostřednictvím chybných a neuvážených akcí, stejně jako jednáním z pozice vědomého agenta ruské politiky a Rusko bude nakonec tak jako tak s výsledkem spokojeno.

Zásahy do amerických a francouzských prezidentských voleb či jazyka a rétorika ruských představitelů cílená na domácí i zahraniční publikum jasně ukazuje, že Rusko si již nedělá starosti se svou image a reputací a stále více je připraveno jednat jako darebácký stát, varuje expert.

Mnozí přitom podle odborníka tvrdí, že poslední ruské aktivity mají pouze chránit vlastní bezpečnost proti domnělým hrozbám ze Západu. "To je zajisté pravda, to je vždy faktor, který je třeba brát v potaz při snaze porozumět ruským akcím," přiznává Giles. Opět však dodává, že motivace Ruska není až tak důležitá jako konečný důsledeka veškeré Trumpovy kroky oslabující USA coby hlavního ruského rivala, budou pro Moskvu vítanou zprávou.

Témata:  USA Rusko Donald Trump

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.