Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Korifa - krutá zábava, či kulturní dědictví? Tradiční býčí zápasy vyvolávají kontroverzi

Vlajka Španělska
Vlajka Španělska
Foto: Pixabay

Madrid - Centrem španělského hlavního města prošel pochod lidí, kteří protestovali proti býčím zápasům. Demonstrace ukazuje, jak je společnost rozdělená, Mnoho obyvatel totiž zápasy brání jako součást tradiční kultury Španělska.

Podle aktivistů bojujících za práva zvířat patří krvavé zápasy mezi nejvíce nehorázné formy krutosti na zvířatech na planetě. Pochod byl naplánován na dobu, kdy se koná slavná týdenní slavnost ve čtvrti San Isidro s velkým počtem býčích zápasů v madridské aréně Las Ventas.

Podle španělského zákona z roku 2013 je korida národním kulturním dědictvím. Demonstranti požadovali změnu legislativy, podle které by se krutost na zvířatech stala součástí trestního zákoníku země.

Mluvčí organizátorů protestu Laura Gonzalová vyzvala k okamžitému zastavení všech býčích zápasů. "Je načase, aby se celá společnost sjednotila a řekla dost," uvedla.

Levicová starostka Madridu Manuela Carmenová nezakázala býčí zápasy v zemi, ale zrušila roční dotace na jejich propagaci.

Býčí zápasy už v roce 1991 zakázaly Kanárské ostrovy, v roce 2010 pak Katalánsko. Španělský ústavní soud však loni zrušil rozhodnutí regionální vlády Katalánska s tím, že tento zákaz porušuje vnitrostátní právní předpisy chránící tuto kontroverzní podívanou.

Témata:  Španělsko byčí zápasy týrání zvířat

Aktuálně se děje

10:12

Mladík ve škole na Tachovsku vyhrožoval spolužačce. Skončil v cele

Policie v úterý zasahovala na jedné ze škol na Tachovsku kvůli výhrůžkám, jejichž původcem byl jeden ze studentů. Mladík podle dosavadních zjištění vyhrožoval spolužačce tím, že zabije její blízké.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy