reklama

Typ střely se stále vyhodnocuje, její dráha podle americké armády neodpovídala mezikontinentální balistické raketě. Jde o první raketový test od doby, co se úřadu ve středu ujala nová hlava Jižní Koreje Mun Če-in, a druhou zkoušku od 29. dubna, kdy KLDR neúspěšně testovala balistickou raketu. Raketa vypálená při nejnovějším testu urazila asi 700 kilometrů, uvedla agentura Jonhap. Při poslední úspěšné zkoušce, kdy byla raketa odpálena rovněž z Kusongu, letěla střela 500 kilometrů, uvedla AFP.

Jihokorejský prezident, který je zastáncem obnovení dialogu mezi oběma zeměmi, v reakci na raketový test Pchjongjangu svolal mimořádnou bezpečnostní schůzi. Zkoušku označil za "nebezpečnou provokaci". 

Japonský premiér Šinzó Abe test označil za "naprosto nepřijatelný" a za "vážnou hrozbu" pro Japonsko. Podle japonského ministra obrany Tomomiho Inady dosáhla raketa výšky více než 2000 kilometrů a mohla být novým typem balistické střely.

Americký prezident Donald Trump si "nedovede představit, že by (test) potěšil Rusko", neboť raketa dopadla blíže k Rusku než k Japonsku, uvedl Bílý dům v prohlášení.

Testy raket zapovídají Severní Koreji rezoluce Rady bezpečnosti OSN, KLDR ale tyto zkoušky přesto pravidelně provádí. USA kvůli zbrojním testům Severní Koreje zpřísnily tento měsíc vůči této zemi sankce. Představitel amerického ministerstva financí dnes agentuře Reuters řekl, že jeho úřad zvažuje použití všech dostupných nástrojů, které by KLDR zabránily v přístupu do mezinárodního finančního systému a pomohly držet jeho jaderný a zbrojní program na uzdě.

Čínské ministerstvo zahraničí v prohlášení vyzvalo ke zdrženlivosti. "rezoluce Rady bezpečnosti OSN obsahují jasná pravidla o balistické raketové technologii Severní Koreje. Čína je proti tomu, aby Severní Korea rakety odpalovala, je to v rozporu s rezolucemi Rady bezpečnosti. Situace na (Korejském) poloostrově je nyní složitá a citlivá, všechny strany by měly zachovat zdrženlivost a nečinit nic, co by situaci mohlo zhoršit," uvádí se v prohlášení.