Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU podkuřuje Turecku, a Česko? Komentátoři se zlobí

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Berlín/Paříž - Včerejší doporučení Evropské komise zrušit víza pro Turecko dnes kritizují německá a francouzská média. Evropa podle komentátorů platí příliš velkou cenu za přízeň prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

"Evropská unie teď platí za svou neschopnost sama si ochránit hranice a spravedlivě si rozdělit uprchlíky. Je teď závislá na dobré vůli tureckého prezidenta Erdogana, což ji vyjde draho," konstatuje komentátor německého zpravodajského serveru Spiegel Online Markus Becker.

Je přesvědčen, že Evropská unie přichází o část důvěryhodnosti, zejména v otázce dodržování lidských práv a svobody slova, což jsou podle něj dvě oblasti, kde Ankara kritéria osmadvacítky nesplňuje.

"Pokud chce EU důvěryhodnost získat zpět, musí začít řešit kořeny migrační krize: egoismus jednotlivých unijních států. Když někdo ze společenství profituje - tak jako Polsko, Maďarsko, Česko nebo Slovensko z EU - a sám není připraven nic dávat, musí to mít následky," míní Becker.

I proto vítá návrh Evropské komise pohrozit nesolidárním členům osmadvacítky tvrdými platbami v rámci prosazovaného krizového mechanismu na přerozdělování uprchlíků.

Kai Küstner v komentáři veřejnoprávní televize ARD vyjadřuje přesvědčení, že bezvízový styk s Tureckem je sice dobrým krokem, ale v nesprávný čas. "Teď to vypadá tak, jakoby Evropané prezidenta Erdogana odměňovali přesně v době, kdy porušuje lidská práva a novinářům se snaží zacpat ústa jako nikdy předtím," míní.

Podle zpravodajky francouzského deníku Le Figaro Delphine Minouiové obětovala EU svobodu slova na oltář víz. List také kritizuje plán na nucené přerozdělování uprchlíků. Pokuta 250.000 eur za každého jednoho nepřijatého uprchlíka pro "sobecké" státy má malou naději na přijetí.

Témata:  EU Recep Tayyip Erdogan Německo

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy