Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z předměstí Damašku odešlo více než 1500 rebelů a civilistů, oblast je totálně zničená

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Damašek - Přes 1500 povstalců a členů jejich rodin dnes po více než dvou měsících leteckých náletů a dělostřeleckého ostřelování opustilo čtvrť Kabún na severovýchodním okraji syrské metropole. Lokalita je nyní v rukách Asadovy armády.

Oznámili to povstalci a státní média. Podle Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) odešlo z Kabúnu dokonce více než 2000 osob, z toho asi 800 povstalců.

Oblast Kabúnu byla v posledních 80 dnech zasažena stovkami střel a raket a je v troskách. Kabún byl pod kontrolou povstalců od roku 2011. Rebelové se v noci dohodli na tajné evakuaci z oblasti do provincie Idlib, kterou mají povstalci stále pod kontrolou. 

Stovky rebelů a jejich rodin byly tento týden evakuováno také ze sousední čtvrti Barzá poté, co se zde povstalci rozhodli složit zbraně a odejít do provincie Idlib.

Jedinou velkou baštou povstalců v blízkosti Damašku nyní zůstává hustě osídlena venkovská oblast východní Ghúty, která je okupovaná od roku 2013.

Témata:  Sýrie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy