Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko německým poslancům zakázalo navštívit leteckou základnu Incirlik

Luftwaffe, ilustrační fotografie
Luftwaffe, ilustrační fotografie
Foto: Bundeswehr

Berlín/Ankara - Napjaté vztahy mezi Berlínem a Ankarou se promítají i do války s Islámským státem (IS). Turecko zakázalo německým poslancům navštívit jihotureckou leteckou základnu Incirlik, kterou v současné době bundeswehr využívá v rámci boje proti džihádistům.

Představitelé německého ministerstva zahraničí o tom podle informací agentury DPA dnes informovali vedení parlamentního výboru pro záležitosti obrany.

Poslanci ohlásili svou cestu na základnu již před několika týdny, Ankara se ale do této záležitosti dlouhou dobu nevměšovala. V sobotu se ovšem německé ministerstvo zahraničí na pracovní úrovni dozvědělo, že Turecko vstup poslancům neumožní.

Jako oficiální důvod se udává to, že Německo poskytlo azyl tureckým vojákům, kteří se do vlasti kvůli obavám ze stíhání v souvislosti s loňským nepodařeným pučem nechtějí vrátit.

Na konci března deník Die Welt napsal, že kvůli napjatým vztahům s Ankarou německá armáda hledá na Blízkém východě a ve východním Středomoří leteckou základnu, kterou by mohla v případě nutnosti využívat místo Incirliku. V této souvislosti se spekulovalo o Kuvajtu, Jordánsku nebo Kypru.

O možnosti stažení německých vojáků dnes hovořil mluvčí německého ministerstva zahraničí Martin Schäfer. "V takovéto situaci musíme myslet, jak pokračovat dále," vysvětlil. Šéf německé diplomacie Sigmar Gabriel se nicméně podle Schäfera chce tento týden během návštěvy v USA pokusit spor s Tureckem urovnat.

Na tureckých základnách Konya a Incirlik je v současnosti vedle vojáků řady dalších členských zemí NATO také zhruba 270 německých vojáků. Bundeswehr se do přímých bojových akcí nezapojuje, v Turecku má monitorovací a tankovací letouny.

Témata:  Turecko Německá armáda Německo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy