Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová Hedvábná stezka bude otevřená pro všechny, ujišťuje svět čínský prezident

Čínský prezident Si Ťin-pching
Čínský prezident Si Ťin-pching
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Peking - V Pekingu dnes končí mezinárodní konference o budování nové Hedvábné stezky, jíž se zúčastnili představitelé 29 států. Čínský prezident Si Ťin-pching prohlásil, že projekt nebude postavena na ideologických základech, ale bude otevřená a přístupná pro všechny.

Příští summit o nové Hedvábné stezce se uskuteční v roce 2019, prohlásil čínský prezident. Letošní konference měla podle analytiků představit Si Ťin-pchinga jako globálního vůdce a zastánce volného obchodu. Nejvyšší představitelé západních zemí ale na jednání nepřijeli a státy EU zastupovali převážně ministři. Česko reprezentoval prezident Miloš Zeman.

Řada západních činitelů vnímá projekt především jako snahu rozšířit celosvětový vliv Číny a poukazuje na to, že plán není transparentní a že jsou otázky kolem zapojení zahraničních firem do projektu. Naopak Zeman pokládá projekt za fascinující a chce do něj zapojit i Česko.

Si Ťin-pching již v neděli slíbil 124 miliard dolarů (asi tři biliony korun) na projekty spojené s Hedvábnou stezkou. Tato iniciativa bude usilovat o to, aby podpořila otevřenou světovou ekonomiku a liberalizaci obchodu. Bude rovněž prosazovat rozvoj, který je ohleduplný k životnímu prostředí s nízkými emisemi skleníkových plynů, řekl dnes dále čínský prezident. Podle něj bylo na konferenci dosaženo široké shody, projekt má ale před sebou ještě dlouhou cestu, dodal.

Témata:  Si Ťin-pching 1 Čína

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 11:32

Biden chce debatovat se svým republikánským oponentem Donaldem Trumpem

Joe Biden v pátek vyjádřil ochotu debatovat se svým pravděpodobným republikánským oponentem Donaldem Trumpem později na podzim. Toto prohlášení bylo dosud nejvyhraněnější Bidenovo stanovisko k této záležitosti. Informace převzala agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy