Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bin Ládin mladší kráčí ve stopách otce. Vyzývá muslimy ke krvavým útokům na Západ

Terorismus
Terorismus
Foto: news.com

Syn známého teroristy a někdejšího vůdce Al-Káidy Usámy bin Ládin povzbuzuje muslimské extremisty, aby zahájili jako osamělí vlci útoky proti Západu. Jeho mrazivé poselství se na internetu objevilo minulou noc, informuje server deníku Daily Mail.

V asi desetiminutovém videu Hamza Bin Ládin vyzývá své stoupence k účasti na sebevražedných misích, které mají podle jeho slov způsobit co největší škody. Radikálům radí, aby šli „přímo po krku nepřítele“.

Bin Ládin mladší své poselství pronesl v arabštině, jeho video však bylo doplněno anglickými titulky. Na snímku prohlašuje: „Toto je rada pro každého, kdo má v úmyslu provést operace ve jménu mučednictví.“ Zatímco mluví, video ukazuje fotky teroristů, kteří provedli úspěšné útoky na Západě. 

Bin Ládin, kterému je podle odhadů dnes 28 let, také říká: "Buďte dokonalí ve svém výběru cílů, aby došlo k poškození co nejvíce našich nepřátel. Pokud jste schopni si opatřit zbraň, je to dobře. Pokud tomu tak není, možností je mnoho. Převezměte vedení při působení ztrát, útočte na krční tepnu nepřítele a udeřte na jeho soudržnost.“

Předpokládá se, že se Hamza Bin Ladin chce dostat do pozice nového vůdce Al-Káidy a vyzvat Ajmána Zavahrího, který převzal vedení teroristické skupiny po zabití Usámy bin Ládina Američany v roce 2011.

Expert na terorismus, profesor Anthony Glees, k tomuto poselství řekl: „Hrozba z tohoto videa je velmi vážná.“

Témata:  Al-Káida Hamza bin Ládin terorismus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy