Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vzbouření vojáci v Pobřeží slonoviny obsazují města

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: ČTK/Profimedia

Abidžan - Vzbouření vojáci v Pobřeží slonoviny získali kontrolu nad významnými částmi čtyř důležitých měst - Abidžanu, Bouaké, San-Pedro a Yamoussoukro.

Informovala o tom dnes agentura AP. Podle ní kvůli střelbě a výhružkám zůstalo zavřených mnoho bank, škol a obchodů. Povstalecké oddíly tvoří bývalí rebelové, kteří se přidali k armádě, ale nyní chtějí od státu vyšší plat.

Část vojáků již od minulého týdne blokuje dopravu v hlavním městě Abidžanu a v druhém největším městě Bouaké. Ačkoliv vzbouřenci střílejí do vzduchu, nepokoje si už vyžádaly jednu oběť na životech a několik zraněných.

Mluvčí vlády sdělil agentuře Reuters, že úřady s povstalci nevyjednávají, ale pokračují prý blíže neupřesněné diskuse. Šéf armády řekl, že loajální jednotky jsou na cestě do Bouaké, kde mají "obnovit pořádek". Vzbouřenci podle zpravodajského serveru BBC oznámili, že v případě zásahu budou bojovat.

Letos v lednu se v Pobřeží slonoviny vzbouřilo kolem 8400 z celkem 22.000 vojáků. Požadovali zvýšení platů a možnost rychlejšího povýšení. Nynější nepokoje jsou reakcí na dohodu, kterou mluvčí rebelujících vojáků ve čtvrtek uzavřel s prezidentem Alassanem Ouattarou. Vzdal se v ní totiž nároku na další příplatky. Povstalci podpis dohody, který přenášela místní televize, označují za "kapitulaci".

Témata:  Pobřeží slonoviny Afrika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy