Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při přestřelce v Pobřeží slonoviny zemřeli tři vojáci

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Abidžan - V kasárnách ve městě Korhogo na severu Pobřeží slonoviny se v noci na dnešek střílelo, zemřeli tři vojáci. Palba se ozývala také v hospodářské metropoli země Abidžanu.

Vojenská posádka ve městě Korhogo nedávno zažila vojenské vzpoury kvůli zvýšení platů. Přestřelka vypukla podle místních obyvatel asi hodinu po půlnoci. Vojáci podle nich zůstali v kasárnách a nevyšli do ulic. Nikdo neví, proč střelba propukla. V Abidžanu se střílelo v někdejším táboře mírových sil OSN, který převzala armáda, a střelba trvala asi půldruhé hodiny, až do tří do rána.

V lednu a květnu zažilo Pobřeží slonoviny vzpoury bývalých povstalců, začleněných do armády. Domáhali se dříve slíbených odměn. Rebelie ustaly po vyplacení sumy odpovídající částce přibližně 470.000 Kč na hlavu. Asi 6000 bývalých povstalců, kteří nebyli do armády včleněni, se také domáhalo vyplacení odměn, ale neúspěšně. Čtyři z nich přišli o život v květnu, když pořádkové síly rozprášily jejich hnutí.

Africká země zažila desetiletí násilí mezi léty 2002 až 2011, kdy byla fakticky rozdělena na sever ovládnutý povstalci a armádou kontrolovaný jih.

Minulý měsíc po 13 letech skončila v zemi mírová mise OSN, která přišla na 153 milionů dolarů (asi 3,5 miliardy Kč) v posledním roce. Zatímco někteří experti misi přičítají zásluhy za stabilizaci země po letitém konfliktu, jiní upozorňují na to, že mír je křehký - jak svědčí vzpoury vojáků v posledních měsících.

V roce 2002 vyústil pokus o převrat v Pobřeží slonoviny v občanskou válku. V roce 2007 podepsala vláda na jihu s povstalci na severu mírovou dohodu, nadále však mezi stranami panovalo napětí. Mírové síly OSN v zemi dohlížely na udržení příměří.

Když v roce 2011 tehdejší prezident Laurent Gbagbo odmítl uznat volební prohru, přišlo při nové vlně násilí asi 3000 lidí o život a země se tak opět ocitla na prahu občanské války. Současný prezident Alassane Ouattara se ale nakonec s pomocí svých někdejších povstaleckých spojenců a mezinárodního společenství stal hlavou státu.

Témata:  Pobřeží slonoviny OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 10:14

Zimní počasí je zpět. Na horách spadnou desítky centimetrů sněhu

Do Česka se v dalších dnech v plné síle vrátí zimní počasí. Na horách bude sněžit tak vydatně, že mohou napadnout desítky centimetrů sněhu, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jiří Hrubý

Další zprávy