Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman v Číně navštívil památník nankingského masakru z roku 1937

Prezident Miloš Zeman
Prezident Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Nanking - Prezident Miloš Zeman dnes v čínském městě Nanking navštívil památník masakru z roku 1937. Přesný počet obětí není znám. Podle Číny japonští vojáci tehdy zabili 300 tisíc lidí. Události v Nankingu jsou častým předmětem sporů mezi Pekingem a Tokiem.

"Přijel jsem, abych se sklonil s hlubokou úctou před oběťmi nankingského masakru, stejně jako jsem před dvěma lety přijel na přehlídku do Pekingu," řekl Zeman místnímu tajemníkovi komunistické strany Li Čchiangovi, se kterým se setkal dnes ráno. Vojenskou přehlídkou v roce 2015 si Čína připomínala výročí 70 let od konce druhé světové války.

Zeman dodal, že lze říci, že druhá světová válka začala nikoli v roce 1939, ale o dva roky dříve v Nankingu. "Chápeme-li to jako válku, ať už proti německému nebo japonskému fašismu," dodal Zeman, který u památníku položil se svou manželkou Ivanou věnec.

Během zhruba šesti týdnů na konci roku 1937 japonští vojáci v Nankingu hromadně popravovali zajaté čínské vojáky a civilisty či znásilňovali ženy. Velká část města byla vypálena. Někteří konzervativní japonští politici a akademici masakr zcela popírají.

Japonsko například loni odmítalo poslat Organizaci Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) finanční příspěvek za rok 2016, protože do registru Paměť světa UNESCO byly zapsány dokumenty vztahující se k Nankingu. Pražský hrad se kvůli návštěvě zhoršení vztahů s Japonskem neobává, protože se jedná pouze o uctění památky obětí, řekl ČTK ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Rudolf Jindrák. Dodal, že za rozhodnutí Zemanovi poděkoval i čínský prezident Si Ťin-pching.

Témata:  Miloš Zeman Čína Japonsko

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy