Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bůh stvořil Evu z Adamova přirození, ne z žebra, tvrdí židovský vědec

Bible
Bible
Foto: Pixabay

Annapolis – Profesor Ziony Zevit z Americké židovské univerzity v Marylandu tvrdí, že Bůh nestvořil Evu z Adamova žebra, ale z úplně jiné, intimnější, části těla. Pomocí lingvistické analýzy došel k závěru, že při překladu Bible došlo k chybě a že první žena byla vytvořena z Adamova penisu.

Profesor biblických studií poukazuje na to, že Eva mohla být stvořena z Adamova penisu, konkrétně z kosti nazvané baculum. Tvrdí, že k záměně došlo při překladu starých textů. Svou teorii opírá mimo jiné o fakt, že muž a žena mají stejný počet žeber, bacula však u člověka, na rozdíl od většiny savců – třeba primátů – chybí.

Zevit ve své knize, o které píše server Daily Mail, vysvětluje, že hebrejské slovo „tsela", které bylo převzato ze Starého zákona, není možné přeložit jako „žebro", jde prý o výraz označující „končetinu, která trčí stranou od těla". Jinými slovy – tento výraz se používal pro označení rukou nebo nohou. A také penisu. „Z těchto přívěsků chybí jen jedna kost – pyjová," uvádí akademik.

Izraelský deník Haarezt ale označil takovou teorii za nepravděpodobnou, s největší pravděpodobností se prý Zevit mílí. List přitom poukazuje na to, že příběh se žebrem se vyskytuje i v jiných tradicích, například v Sumeru. Hlavním argumentem, který mluví proti této teorii je pak fakt, že se pojem „tzela" vyskytuje i v pobiblické hebrejštině, kde označuje právě „žebro".

Výzkum profesora Zevita vyšel také v magazínu The Biblical Archaeological Review. Mnohé předplatitele však velmi pobouřil. „To zjevně není učení Bible. Nepotřebuju a nebudu číst články, které poškozují moji víru nebo se snaží způsobit, abych pochyboval o tom, co vím a jaká je pravda v Bibli," zlobil se jeden z čtenářů. Další označili jeho text za „naprosto nepřesvědčivý", „směšný" a „bizarní". Čtenáři také magazín přirovnávali k bulváru. Zevit se brání, že jeho analýza vychází pouze z využívání hebrejštiny v příběhu o Rajské zahradě.

Témata:  bible zajímavosti

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy