Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vydražila se vzácná Bible z Gutenbergovy dílny, hodnota je ohromující

Bible
Bible
Foto: Pixabay

Bible vytištěná tiskařským lisem z doby vynálezce knihtisku Johannese Gutenberga se v pondělí v Hamburku vydražila za 1,050.000 eur (zhruba 26,8 milionu korun).

Dvousvazkovou publikaci z roku 1462 získal soukromý švýcarský sběratel, sdělila aukční síň Ketterer Kunst. Podle její mluvčí jde o nejdražší bibli, jaká kdy byla v Německu vydražena.

Aukční dům hodnotu bible odhadoval na milion eur. "Biblia latina Johannese Fusta a Petera Schöffera, přímých nástupců Johannese Gutenberga, je absolutní mistrovské dílo, které bylo vytištěno ještě za života vynálezce knihtisku," uvedla aukční síň.

Johannes Gutenberg, který se narodil kolem roku 1400 a zemřel v roce 1468, vnesl revoluci do způsobu výroby knih.

Jen sedm let po vzniku slavné Gutenbergovy latinské bible vytiskl jeho žák Peter Schöffer pod novým majitelem tiskárny Johannesem Fustem bibli s modernějším písmem. Exemplář vytištěný na pergamenu je co do zručnosti zpracování srovnatelný s Gutenbergovou biblí, poznamenala agentura DPA.

Témata:  dražby aukce bible Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy