reklama

Hackeři ve videu, které zveřejnili na internetu minulý týden, varují před zesílením napětí mezi Spojenými státy a Severní Koreou. "Na povrch vyplývají všechny známky hrozivé války na Korejském poloostrově," říká jeden z hackerů na videu počítačově upraveným hlasem. Včera vydali v návaznosti na toto video další, v němž dopodrobna rozvádějí hrozící globální konflikt.

"Pozorujeme, jak k němu každá země přesouvá strategické zbraně. Na rozdíl od minulých světových válek zde sice budou pozemní jednotky, bitva to ale bude pravděpodobně ostrá, brutální a rychlá. Bude také globálně devastující, a to jak z hlediska životního prostředí, tak z hlediska ekonomiky," dodává hacker v masce Guye Fawkese, anglického vojáka, který se pokusil 5. listopadu 1605 spáchat atentát na krále Jakuba I. tím, že chtěl vyhodit do povětří Westminsterský palác.

Podle Anonymous prezident USA Donald Trump uskutečnil test mezikontinentální balistické střely Minuteman 3, což je spolu s nedávným varováním japonských představitelů před jaderným útokem důkazem toho, že se blíží konflikt mezi USA a Severní Koreou. Navíc i Čína údajně vyzvala své občany v království Hermita, aby se vrátili domů, protože napětí v Asii vzrůstá.

"Je to skutečná válka se skutečnými globálními důsledky. Tři velmoci, které stojí proti sobě, donutí ostatní národy vybrat si stranu. Občan ale bude poslední, kdo si to uvědomí, takže je důležité pochopit, co dělají ostatní národy," varují dále hackeři.

Podle Anonymous USA a Jižní Korea spolupracují na udržení míru v regionu spolu s Čínou a Filipínami, jejich snahy ale postupně naráží. Hackeři dále dodávají, že Trumpova administrativa úzce spolupracuje s Australany a posílá do oblasti více než 1 000 amerických vojáků s velkou flotilou stíhaček, protože Austrálie je považována za "strategické místo v Indickém oceánu".

Vlády hackerům nenaslouchají, pracují na vlastní pěst

Anonymous je anonymní a na sobě nezávislé nehierarchické hnutí, které se do povědomí začalo dostávat v roce 2003 na základě automaticky generované přezdívky přispěvatele na stránkách 4chan.org a jim podobných. Do širšího povědomí veřejnosti se dostala díky médiím, které o činnosti skupiny začaly informovat na přelomu let 2010 a 2011. Je to jedna z nejvýznamnějších hackerských skupin.

Hackeři z Anonymous se netají svými útoky po celém světě. Nedávno se například zaměřili na nového amerického prezidenta Donalda Trumpa. Hacktivisté nejprve prozradili, jak se nabourat do Trumpova telefonu, pak se ostře vymezili proti kontroverznímu návrhu na dočasné omezení přistěhovalectví ze sedmi převážně muslimských zemí.

Napadli také webové stránky některých firem patřících ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO). Skupina následně vyzvala k zapojení do útoků další uživatele internetu, nabídla jim k tomu instalační soubor společně s návodem k použití. Anonymous kvůli zákonu o hazardu už koncem loňského května napadli web Senátu, který byl pak několik hodin nedostupný. 

Ve svých videích skupina hackerů uvádí, že bude „bránit naše hodnoty a naši svobodu". Podobná prohlášení vydává například po teroristických útocích včetně těch v Paříži a v Bruselu. Skupina se tehdy zaměřila na činnost teroristů na internetu, nabourávala jejich stránky a narušovala twitterové účty, skrze které džihádisté komunikují.

V rámci kampaně #OpParis v listopadu 2015, která reagovala na teroristické útoky ve francouzské metropoli, hackeři podle svých slov napadli a zničili asi 20 tisíc twitterových účtů patřících džihádistům a jejich příznivcům.

O několik měsíců později hacktivistická skupina zahájila akci #OpBrussels v reakci na útoky na letiště a metro v Bruselu. V rámci této operace skupina prohlásila, že udělila teroristům „přísný trest", když napadla stránky patřící džihádistům a ukradla jim peníze.

Po několika operacích s kódovým označením #OPIceISIS a #OPISIS, v rámci nichž hackeři odstavili radikálům tisíce účtů na sociálních sítích a stovky internetových stránek, odstartovali členové hnutí velkou operaci s označením #OpBrussels. I v rámci operace "Ice ISIS" podnikli masivní útoky proti více než tisícovce islamistických webových stránek. 

Anonymous také během operace sestavili do té doby největší databázi účtů k sociálním sítím radikálů Islámského státu a vyzvali vedení Twitteru, aby tyto účty vypnula. Podotkli také, že Spojeným státům ukázali, jak proti teroristům na internetu bojovat, a sama americká vláda vyvíjí tlak na vedení Twitteru s požadavky na větší kontrolu účtů. Nakonec desítky tisíc účtů "vypnuli" sami hackeři.

"Jsme multietnická skupina, jsme muslimové, křesťané, židé. Jsme studenti, úředníci, dělníci, nezaměstnaní, bohatí i chudí. Jsme mladí, staří, homosexuálové, heterosexuálové. Jsme ze všech koutů světa, z každé země, každého náboženství a etnického původu. Pamatujte, teroristé, kteří si říkají Islámský stát, nejsou muslimové. Budeme vás lovit, vyřazovat vaše stránky, účty, e-maily. Na internetu pro vás nebude bezpečno. Jste hrozbou, jste virus, a my jsme lék. My jsme internet. Jsme Anonymous, jsme legie, neodpouštíme, nezapomínáme, čekejte nás," varují ve svých videích závěrem hackeři.