Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Schulzova SPD představila program, chce více policistů a důslednější ochranu vnějších hranic

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Berlín - výrazné navýšení počtu policistů a tvrdší postup vůči cizincům, kteří poruší zákony požaduje německý sociální demokracie (SPD). Sociální demokraté také volají také po důslednější ochraně vnějších hranic Evropské unie a posílení mandátu Frontexu, tedy unijní agentury, která se na ochraně hranic podílí.

Vyplývá to z návrhu volebního programu SPD, o němž dnes informoval server listu Die Welt. Návrhy jsou zřejmě také reakcí na sérii tří letošních porážek v zemských volbách.

Předseda sociálních demokratů a kandidát na kancléře Martin Schulz po nedělních prohraných volbách v Severním Porýní-Vestfálsku oznámil, že začne nabízet zcela konkrétní reformní návrhy. Některé z nich už dnes pronikly do médií. Kritici mu až dosud vyčítali nekonkrétnost slibů.

„Chceme 15.000 nových míst u policie na spolkové i zemské úrovni," uvádí SPD. Je také pro širší nasazení videokamer v oblastech, kde mohou pomoci odvracet nebezpečí nebo zajistit důkazy. Strana má v plánu posílit Spolkový kriminální úřad (BKA) a vytvořit evropské protiteroristické centrum.

Další část programu cílí na kriminalitu migrantů. „Cizinci, kteří spáchají závažné trestné činy, by měli být po odpykání trestu okamžitě odsunuti," stojí také v návrhu, který by vedení strany mělo schválit v pondělí. Text hovoří i o politice nulové tolerance vůči islamistům. "Extremisticky zaměřené islamistické mešity zavřeme a zamezíme jejich financování," píše SPD.

Občané v oblasti bezpečnosti důvěřují podle průzkumů CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové více než sociální demokracii, a i proto se tato strana podle Die Welt snaží v této oblasti výrazněji profilovat.

SPD by v zářijových parlamentních volbách ráda z kancléřského postu po téměř 12 letech odsunula Angelu Merkelovou. Podle aktuálních průzkumů na konzervativní unii CDU/CSU ale ztrácí zhruba osm až deset procentních bodů.

Témata:  Sociálnědemokratická strana Německa (SPD) Martin Schulz Německo

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy