Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Je to spiknutí. Muslimové jsou skutečnými oběťmi, tvrdí imám podezřelý z vyzývání ke krveprolití

islám
islám
Foto: Pixabay

Kodaň – Imám dánské mešity, který byl obviněn z nenávistného kázání proti Židům tvrdí, že se stal obětí „islamofobního spiknutí'“. Podle videa tajně pořízeného minulý týden v jedné z kodaňských mešit vyzýval muslimy k vraždění Židů.

Záběry, které minulý týden zveřejnila média, vyvolala v Dánsku velké pobouření. Sociální demokraté a Dánská lidová strana v reakci na něj požadovali uvalení sankcí na imáma Mundhira Abdallaha.

Kontroverzní duchovní však veškerou kritiku v rozhovoru pro deník Kristeligt Dagblad zveřejněném v pondělí odmítl. Prohlašuje, že vše bylo narafičené. „Politici na Západě a v médiích nikdy nepřestanou útočit islám a muslimy. Jejich propaganda se nikdy nezastaví. Muslimové jsou skutečnými oběťmi, nikdo jiný. Naše ženy jsou napadány, naše mešity jsou páleny,“ tvrdí Abdallah.

Imám, který žije v Libanonu a má rodinu v Dánsku, tvrdí, že obdržel „laskavou, širokou podporu od lidí ze všech stran“. „I mnozí v Dánsku vědí, že moje slova byla manipulována, a vědí, že motivace pro tuto kampaň je zabránit muslimům kritizovat Izrael a západní vlády, které podporují okupaci,“ uvedl duchovní.

Mundhir Abdallah byl Židovskou obcí v Dánsku hlášen na policii poté, co byl v březnu natočen při arabském kázání, kdy citoval protižidovský hadís. „‚Soudný den nepřijde, dokud muslimové nebudou bojovat proti Židům a nezabijí je.‘ Židé se budou schovávat za kameny a stromy, ale skály a stromy řeknou: ‚O Muslimové, ó služebníci Alláha, za mnou se skrývá Žid, pojďte a zabijte ho‘,“ uvedl podle překladu organizace Memri.

Poslanec Lars Rasmussen Aslan z opoziční sociální demokracie v reakci na zprávu o kázání řekl: „Mohlo by to být buď porušení odstavce o rasismu nebo zákona o imámech ... Je to velmi, velmi vážné, a my nemůžeme nechat imámy mluvit s jejich sbory tímto způsobem,“ řekl Rasmussen.

Témata:  muslimové Islám Dánsko

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 18:59

Kongresman Mike Turner očekává, že Sněmovna reprezentantů USA tento týden schválí pomoc Ukrajině

Republikánský kongresman a předseda sněmovního výboru pro zpravodajství Mike Turner očekává, že Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu tento týden podpoří návrh zákona o vojenské pomoci Ukrajině a Izraeli. Turner to řekl v rozhovoru pro televizní stanici NBC News.

Zdroj: Kateřina Skálová

Další zprávy