Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámská mravnostní policie načapala dva muže v posteli, dostanou 85 ran holí

Indonésie
Indonésie
Foto: INT

Jakarta - Indonésie ztrácí pověst země, kde se praktikuje umírněná forma islámu. Soud v konzervativní provincii Aceh dnes udělil trest 85 ran holí dvěma homosexuálním mužům, kteří spolu měli pohlavní styk. Trest bude vykonán veřejně 23. května. Odsouzení se neplánují odvolat.

Dnešní rozsudek je podle agentury Reuters prvním případem, kdy byl uplatněn zákon proti homosexualitě, který provincie Aceh zavedla v roce 2014. Prokuratura žádala o něco mírnější trest 80 ran, nakonec každý z mužů dostane 85 ran.

Aceh je jedinou provincií převážně muslimské Indonésie, která kriminalizuje vztahy stejného pohlaví a která užívá také přísné islámské právo šaría, kromě celostátně platných zákonů.

Mezinárodní organizace Human Rights Watch (HRW) apelovala na Indonésii, aby byli muži ve věku 20 a 23 let propuštěni. Dvojice homosexuálů byla zadržena v březnu poté, co na ně občané upozornili náboženskou policii. Pár byl prý přistižen společně v posteli.

Náboženská policie v Acehu se zaměřuje také na muslimské ženy bez šátků nebo ty, které nosí příliš těsné oblečení, lidi popíjející alkohol či ty, kteří se oddávají hazardu.

Témata:  Indonésie Islám homosexuálové

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy