Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bývalý americký admirál byl odsouzen za korupci. Na jeho lodích se děly nemravnosti

USS Lassen
USS Lassen
Foto: navy.mil

Washington - Bývalý kontra-admirál USA Robert Gilbeau (56) dostal za korupci rok a půl vězeni. Přijímal dary od malajsijského podnikatele, který si tak zajišťoval, aby americké námořní síly zastavovaly v přístavech, kde měl on svoje obchodní zájmy.

Gilbeau, který je nejvýše postaveným odsouzeným důstojníkem v rozsáhlejším skandálu zasahujícím do špiček amerického vojenského námořnictva, se hájil posttraumatickým syndromem, který si přinesl z bojů v Iráku v roce 2007.

Podle obvinění lhal vyšetřovatelům, aby zakryl 20 let trvající kontakty s malajsijským majitelem subdodavatelské firmy pro americké námořnictvo Leonardem Francisem.

Tělnatý podnikatel se sídlem v Singapuru s přezdívkou Tlustý Leonard přiznal, že vojákům obstarával peníze, alkohol, prostitutky a další věcné dary, aby zajistili, že lodě námořnictva kotvily v přístavech, kde jeho společnost působí.

"Porušil jste zákon a zneuctil své druhy na palubě, námořnictvo a Spojené státy," sdělil kalifornský soudce Janis Sammartino.

Témata:  U.S. Navy korupce USA

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.