Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Křik v Bílém domě? Pustili nám nahlas televizi, aby přehlušili hádky Trumpových poradců, tvrdí novinář

Donald Trump
Donald Trump
Foto: The White House

Washington - Už druhý den plní světová média zprávy o tom, že měl americký prezident Donald Trump šéfovi ruské diplomacie Sergeji Lavrovovi vyzradit přísně tajnou informací týkající se Islámského státu. Ačkoliv to Bílý dům popírá, objevily se informace, že v západním křídle prezidenta po zveřejnění příběhu vypukl chaos a panika.

Bílý dům byl zcela pohlcen chaosem kvůli zprávě, že Donald Trump odhalil utajované informace ruským představitelům, což vyvolalo bizarní scénu – tamní pracovníci údajně museli zesílit televizi, aby přehlušili křik Trumpových nejbližších spolupracovníků, píše server The Independent.

Desítky reportérů se tísnily na chodbě před kanceláří Seana Spicera poté, co Washington Post zveřejnil svou zprávu o rozhovoru Trumpa s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem a velvyslancem Sergejem Kislyakem. Tiskový mluvčí údajně jen prošel mlčky kolem novinářů, kteří žádali o více informací.

„Toto je poslední místo na světě, kde bych chtěl být,“ přiznal poradce pro národní bezpečnost Herbert Raymond McMaster, když narazil na dav čekajících novinářů v západním křídle. „Odcházím. Odcházím,“ cituje jeho slova deník. Právě on byl vyslán, aby přednesl asi pětačtyřicetivteřinové prohlášení na kamery, novináři mu ale nemohli klást dotazy.

Dopisovatel serveru Buzzfeed Adrian Carrasquillo poté uvedl, že novináři na chodbě mohli slyšel křik přicházející z místnosti, kde byli úředníci. Narážel tím na mimořádné zasedání, kterého se zúčastnili hlavní analytik Bílého domu Steve Bannon, ředitel komunikace Bílého domu Michael Dubke, mlučí Spicer a zástupce tiskového mluvčího Sarah Sandersová.

O několik minut později byla podle novináře televize puštěna „super hlasitě“ ve zjevné snaze přehlušit křik a zabránit novinářům, aby zaslechly úryvky z vášnivé diskuse.

Trump nařčení o vyzrazení tajných informací odmítá a tvrdí, že Rusku chtěl v rámci boje proti radikálů jisté informace poskytnout, což je v jeho pravomocích. Podle amerických médií předal tajnou informaci Washingtonu Izrael. Nespokojený Kongres žádá, aby mu Bílý dům poskytl stenografický záznam Trumpovy besedy s Lavrovem.

„Jako prezident jsem chtěl informace Rusku poskytnout, na což mám naprosté právo," napsal Trump na twitteru s tím, že předložená fakta se týkala terorismu a letecké bezpečnosti. „Z humanitárních důvodů a také chci, aby Rusko výrazně vystupňovalo svůj boj proti IS a terorismu," vysvětlil důvody svého počínání. USA zjištění kvůli ochraně zdroje považovaly za mimořádně citlivé, proto nebylo určeno k dalšímu sdílení.

Témata:  Donald Trump Bílý dům USA Rusko

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy