Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pokusí se Kyjev získat východ Ukrajinčiny silou? Ministr obrany promluvil

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.in.ua

Berlín/Kyjev - Ukrajinský ministr obrany Stepan Poltorak navštívil Německo, kde se setkal se svým německým protějškem - ministryní Ursulou von der Leyenovou. Poté pro německý server Deutsche Welle promluvil o to, jak chce Kyjev řešit situaci na východě země.

Konflikt na východě Ukrajiny mezi proruskými separatisty a vládními silami vypukl v dubnu 2014 poté, co byl po proevropském povstání v Kyjevě donucen odstoupit ukrajinský prezident Viktor Janukovyč podporovaný Moskvou. Konflikt si již vyžádal na 10.000 životů.

Boje pokračují i navzdory dohodě o příměří podepsané v únoru 2015 v Minsku, která měla za cíl ukončit konflikt mezi ukrajinskými vládními silami a povstalci. Obě strany se navzájem obviňují z porušování příměří.

Řada ukrajinských spojenců včetně Německa a NATO vynakládá diplomatické úsilí směřující k ukončení konfliktu. I přes problémy provázející plnění minských dohod ukrajinský ministr obrany Poltorak pro DW řekl, že „jde o jedinou alternativou k boji proti Rusku.“

„Neuvažujeme o řešení problematiky obsazeného území Luhansku a Doněcku silou,“ ujišťuje politik, že Kyjev neuvažuje o vojenské operaci vedoucí k znovudobytí tohoto území ovládaného separatisty.

Témata:  Ukrajina Ukrajinská krize Německo Armáda Ukrajina

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy