Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Evropě se pohybuje sedm milionů neonacistů, varuje Rusko

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Více než sedm milionů lidí v Evropě jsou podle šéfa ruské bezpečnostní rady Nikolaje Patruševa členy neonacistických skupin. Patrušev to dnes řekl v rozhovoru pro list Rossijskaja gazeta.

"V Evropě dochází ke znovuzrození neonacismu. Podle našich informací se na území Evropské unie nachází více než 500 neonacistických nebo krajně pravicových skupin, jejichž členy jsou především mladí lidé," řekl Patrušev.

Místní vlády na Ukrajině, v Polsku a v pobaltských zemích podle šéfa bezpečnostní rady šíření neonacismu samy napomáhají. Svou činností prý způsobují nárůst rusofobie, antisemitismu a neonacismu. "Vytváří to dojem, že Evropa zapomněla na hrůzy druhé světové války," dodal Patrušev.

Šéf ruské bezpečnostní rady kritizoval především ukrajinskou vládu. "Vraždy novinářů a politiků v Kyjevě, výhružky veteránům druhé světové války, výpady radikálů proti všemu, co je nějakým způsobem spojené s Ruskem, to vše zůstává bez trestu," řekl Patrušev.

Západ se přitom podle něj staví k nárůstu neonacismu na Ukrajině lhostejně. V řadě západních zemí se prý neonacistické pochody konají s podporou místních vlád. "Neonacistické struktury slouží jako militantní skupiny, které pak Západ využívá k vyvolání masových nepokojů doma i v zahraničí," dodal.

Témata:  Evropa neonacisté Rusko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy